When Nature Calls

Toegankelijke Natuur voor Iedereen

Nederland kampt met een tekort aan openbare toiletten, niet alleen in onze dorpen en steden maar óók in onze prachtige natuurgebieden. Met het project ‘When Nature Calls’, gelanceerd door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten en gesteund door een gift van de Nationale Postcode Loterij (NPL), willen we dit probleem aanpakken door zo’n twintig nieuwe natuurtoiletten te plaatsen.

Dit initiatief maakt de natuur toegankelijker voor iedereen, zodat niemand zich zorgen hoeft te maken over toiletten tijdens hun bezoek aan de natuur. Als een gemeente, provincie of terreinbeheerder voldoet aan de onderstaande criteria dan betalen wij het toilet en de installatie ervan.

De nieuwe eigenaar regelt op zijn beurt de vergunningaanvraag en schoonmaak. Als dat laatste een probleem is dan helpen we graag met het zoeken naar fondsen. Zo is daar in de provincie Utrecht een subsidieregeling voor beschikbaar.

Wat zijn de criteria?

  • Het natuurgebied ligt in een Nationaal Park óf in één van de drukstbezochte natuurgebieden van Nederland. Of een natuurgebied daartoe behoort is vaak moeilijk te zeggen natuurlijk, maar een grote stad in de nabijheid geeft een goede indicatie. Denk aan de Vughtse Heide bij ’s-Hertogenbosch, Amelisweerd bij Utrecht, De Horte bij Zwolle, Ilperveld bij Zaanstad of De Onlanden bij Groningen. Is het natuurgebied in handen van Natuurmonumenten? Dan moet het op de lijst met hun vijftig drukstbezochte gebieden voorkomen.
  • We werken het liefste samen met terreinbeheerders als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, een provinciaal landschap, een particuliere eigenaar of een waterleidingbedrijf maar we sluiten samenwerking met overheden zeker niet uit.

Niet-openbare natuurgebieden, recreatiegebieden en parken binnen de bebouwde kom vallen dus in de regel buiten de criteria.

Valt jouw natuurgebied binnen de criteria (of twijfel je daarover), neem dan contact op met Ivo Thonon (06 37 33 37 93).

Wat is een Natuurtoilet?

Natuurtoiletten zijn innovatieve, duurzame toiletten die geen wateraansluiting, elektriciteit of afvoer nodig hebben. Ze zijn ontworpen om milieuvriendelijk en toegankelijk te zijn voor iedereen, inclusief rolstoelgebruikers. Waar het terrein niet begaanbaar is voor rolstoelers plaatsen we echter goedkopere, niet-toegankelijke toiletten zodat we geld overhouden om op meer plekken natuurtoiletten te plaatsen.

Deze toiletten scheiden ontlasting en urine. Daardoor gaat het ook niet ruiken. De ontlasting komt in een speciaal krat, terwijl de urine naar een reservoir stroomt. Achter het toilet bevindt zich een zwarte schoorsteen die lucht aantrekt, wat helpt bij de verdamping van de urine en voorkomt dat er geur ontsnapt. De ontlasting droogt volledig in en wordt uiteindelijk omgezet in compost, die veilig in de natuur kan worden verspreid. Als de ontlasting is vervuild met blikjes, maandverband of ander afval dan kan het geheel in de grijze afvalbak worden gegooid.

Verreweg de meeste toiletten die we plaatsen zijn van het Franse merk Kazuba, in Nederland vertegenwoordigd door Paavo. Op de foto zie je een voorbeeld van zo’n toegankelijk toilet bij Natuurmonumenten Waalenburg op Texel.

Waarom zijn openbare toiletten eigenlijk belangrijk?

Openbare toiletten zijn essentieel voor het bevorderen van toegang tot de natuur. Het blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders regelmatig niet de natuur in gaat omdat er een gebrek is aan toiletten.

Ivo Thonon, woordvoerder van de MLDS, benadrukt dat niemand zou moeten thuisblijven vanwege het ontbreken van toiletten:

“Natuurtoiletten zijn de oplossing. In Europa staan er al meer dan 3000, en daarvan in Nederland slechts 40, en dan tel ik alle golfbanen waar ze staan nog mee. Deze toiletten zijn momenteel dus nog moeilijk te vinden in de natuur.”

Bovendien is het beter voor de natuur wanneer mensen gebruikmaken van toiletten in plaats van hun behoefte in de bosjes te doen. Menselijke uitwerpselen kunnen de bodem en het water vervuilen. Van de paden afgaan verstoort bovendien de natuur, en al dat toiletpapier in de natuur is natuurlijk ook geen gezicht. Het gebruik van natuurtoiletten daarentegen helpt de natuurlijke ecosystemen te beschermen en in balans te houden.

Waar kan ik de al geplaatste natuurtoiletten vinden?

Telkens wanneer we een nieuw natuurtoilet plaatsen zullen we dat aan onderstaande lijst toevoegen:

  • In natuurgebied Waalenburg (Natuurmonumenten) op Texel: geopend op 19 april 2024.
  • In de de IJzeren Man en het Kapellebos in Vught, vlakbij ‘s-Hertogenbosch: geopend op 5 juni 2024.
  • Bij de OERRR-natuurspeeltuin De Onlanden (Natuurmonumenten) in Eelderwold, vlakbij Groningen: geopend op 16 oktober 2024.
  • Verder zijn we nog bezig met vergunningaanvragen in een aantal Nationale Parken en/of locaties van Natuurmonumenten, Waternet, Landschap Noord-Holland en Staatsbosbeheer.

Meer informatie?

Heeft u vragen, bent u journalist of wilt u met ons samenwerken om een natuurtoilet te plaatsen? Neem gerust contact met onze collega Ivo Thonon (06 37 33 37 93).

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer