Niet wandelen of fietsen omdat openbare toiletten ontbreken
16 maart 2023
16 maart is Nationale Plasdag. Deze dag is bedoeld om plasproblemen bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren voor de uitdagingen van mensen met (in)continentieproblemen. De Maag Lever Darm Stichting en haar partners in de Toiletalliantie vragen dit jaar speciaal aandacht voor openbare toiletten langs wandel- en fietsroutes in Nederland. Voor deze editie van Nationale Plasdag haakt Mediq graag aan. Ingrid Sinke en Ronald Brienen, zorgdeskundigen Continentie- en Stomazorg bij Mediq, vertellen waarom deze dag nog steeds zo belangrijk is om te organiseren. Ook geven ze tips om voorbereid op pad te gaan.
Een groot deel van Nederland heeft te maken met incontinentieproblemen, maakt gebruik van een stoma of een pouch. Daar staan anderen vaak niet bij stil. “Als we alleen al naar urine-incontinentie kijken, dan hebben we het al over zo’n 1 miljoen Nederlanders die hier last van hebben”, zegt Ingrid Sinke. “Daarnaast zijn er zo’n 38.000 Nederlanders die een stoma dragen”, vult Ronald Brienen aan. Zorghulpmiddelen zorgen ervoor dat deze mensen hun dagelijkse leven kunnen leiden. Toch horen we nog te vaak dat mensen geen dagje uit durft te plannen, omdat ze niet zeker weten of er openbare toiletten beschikbaar zijn. Dat ze ervoor kiezen om (alleen) thuis te blijven is echt zorgelijk.
Ronald Brienen: “Ik ben van mening dat in een land als Nederland een beperking er niet voor mag zorgen dat je er niet op uit kan gaan. Welke beperking dat ook is. De momenten buitenshuis kunnen er juist voor zorgen dat je niet continu bezig bent met jouw beperking.” Moet iemand zich katheteriseren, zijn of haar stomamateriaal vervangen of de pouch legen? Dan kan iedereen begrijpen dat je dat alleen in een schone omgeving doet die privacy biedt.

Erop uit
Dus wat is er nodig om wandelen en fietsen mogelijk te maken voor deze groep mensen? Heel simpel, openbare toiletten. De toiletnorm die de Toiletalliantie eerder stelde voor natuur- en recreatiegebieden is: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. “De cijfers van de Maag Lever Darm Stichting zijn dan ook confronterend”, zegt Ingrid Sinke. “Op het moment zijn er te weinig openbare toiletten . Het is dus toch niet zo simpel. Daarom roepen we iedereen op de HogeNood app te downloaden.” Zowel particulieren als bedrijven kunnen in de app aangeven of iemand gebruik kan maken van een openbaar toilet. Met als doel dat iedereen met een gerust hart durft te gaan wandelen of fietsen.
Enkele tips van de zorgdeskundigen
Om goed voorbereid op pad te gaan, hebben de zorgdeskundigen nog enkele tips.
- Neem hygiënische doekjes, handgel en toiletpapier mee voor een hygiënisch toiletbezoek. En vergeet eventuele medische hulpmiddelen (katheters of stomamateriaal) natuurlijk niet!
- Durf te vragen! Ieder mens moet naar het toilet. Stap daarom met uw vraag naar binnen bij een winkel/horeca.
- Vraag de eurosleutel aan op www.eurosleutel.nl en krijg onbeperkt toegang tot openbare voorzieningen die een specifieke ruimte- en/of hygiëne-eisen voldoen. Zoals toiletten!
- Vraag de gepersonaliseerde Medische Toiletpas aan. Met deze pas is het makkelijker om van niet-openbare toiletten gebruik te maken.
- Download de HogeNood app, die in één overzicht laat zien waar openbare toiletten beschikbaar zijn in Nederland én in het buitenland.
Lees meer nieuws

Nieuw Natuurtoilet Geopend bij de Loenense Waterval
Op 27 maart werd een nieuw natuurtoilet geopend bij de Loenense Waterval. Het duurzame toilet, een initiatief van MDL Fonds en Natuurmonumenten, maakt de natuur schoner en toegankelijker. MDL Fonds plant meer toiletten in natuurgebieden.27 maart 2025

Tweederde van Nederlanders wil toilet in supermarkt
63 procent van de Nederlanders wil de mogelijkheid hebben om in de supermarkt naar het toilet te kunnen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat MDL Fonds heeft laten uitvoeren.20 maart 2025

Louis Roozendaal zet zich in voor meer toegankelijke toiletten in Schagen
Louis Roozendaal zet zich in voor betere en toegankelijkere toiletvoorzieningen in Schagen, vooral voor mensen met een beperking. Als toiletambassadeur werkt hij samen met de gemeente en lokale ondernemers om meer openbare toiletten beschikbaar te maken en zichtbaar te maken in de HogeNood-app. Door actief in gesprek te gaan en bewustwording te creëren, hoopt hij het aantal toegankelijke toiletten in de gemeente te verdubbelen.13 maart 2025