Oproep aan formerende partijen: maak Nederland toegankelijker met meer openbare toiletten
4 oktober 2021
In deze Week van de Toegankelijkheid, die vandaag start, roept de Toiletalliantie de formerende partijen op om te zorgen voor meer openbare toiletten in Nederland.
Te veel mensen hebben namelijk last van het gebrek aan openbare toiletten: een derde van de Nederlanders stelt dat hun levenskwaliteit hieronder lijdt, een vijfde blijft soms tot regelmatig thuis uit angst op pad geen toilet te vinden. De toiletnorm - om de 500 meter een toilet in drukke voetgangersgebieden - moet bij wet worden vastgelegd zo vindt de Toiletalliantie.
Toiletnorm in de wet en meer geld voor toiletunits
Het aantal toiletten in de HogeNood-app is de afgelopen jaren weliswaar meer dan verdubbeld (van zo’n 3000 naar 7500), maar dat is nog lang niet genoeg, zo blijkt uit een representatief onderzoek onder 1021 respondenten dat in juni dit jaar werd gehouden (bron: AnlitiQs). Daarom roept de Toiletalliantie op om de toiletnorm (om de 500 meter een toilet in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra) in de wet op te nemen en gemeenten te verplichten daaraan te voldoen. In landen als Japan, Nieuw-Zeeland en Singapore gebeurt dit al.
“Het Rijk heeft vijf jaar geleden het VN-Verdrag Handicap getekend. Zonder wettelijke toiletnorm blijft dat verdrag echter een dode letter," aldus Bernique Tool, oprichter van de Toiletalliantie en directeur van de Maag Lever Darm Stichting. Gemeenten als Utrecht, Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp streven na druk vanuit hun gemeenteraden die norm nu wel na. "Daar zijn we erg blij mee," zegt Tool. "Maar twee derde van de gemeenten heeft niet eens toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan maar geef hen óók geld om eraan te kunnen voldoen."
Verplicht toiletten in treinen
De Toiletalliantie wil dat alle regionale treinen verplicht binnen drie jaar een toilet hebben. “Hier zijn de provincies Gelderland en Zuid-Holland aan zet. Anders blijven er tot 2038 treinen zonder toilet doorrijden. Dat vinden we echt niet meer van deze tijd. Alle reizigers hebben baat bij toiletten in de trein en sommigen net wat meer, zoals ouderen of wie met kinderen onderweg is, en vergeet de mensen met een buik- of blaasprobleem niet,” vindt Aldo Markus van Reizigersvereniging Rover, “die moeten gewoon met het ov kunnen reizen en als dat niet kan is dat onacceptabel.”
Over de Toiletalliantie
De Toiletalliantie bestaat uit ruim twintig maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland, zowel in steden en dorpen als in de natuur. Het initiatief tot de Toiletalliantie is genomen door de Maag Lever Darm Stichting. Zie voor meer informatie: www.iederewctelt.nl of www.mlds.nl.