KBO-PCOB: “Tijd voor meer openbare toiletten!”
31 oktober 2022
Met hoge nood op zoek naar een openbaar toilet. In heel wat gemeenten is het dan lang zoeken. In Nederland zijn er ongeveer 500 openbare wc’s die dag en nacht bereikbaar zijn, waarvan een aanzienlijk deel urinoirs voor mannen is. Dat is veel te weinig, vindt Ingrid Rep, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: “Als er al een openbaar toilet aanwezig is, dan is het ook nog maar de vraag of deze toegankelijk is. Sommige zijn na sluitingstijd van een winkel niet meer bereikbaar. Maar er zijn ook gevallen bekend dat een medewerker van locatie, waar de wc zich bevindt, moeilijk doet. Het wordt tijd voor een wc-vriendelijk beleid. Maak van je winkel een (hoge)noodzaak. Dat is pas klantvriendelijk!”
Het wordt tijd voor meer openbare toiletten. Zo kan Nederland een voorbeeld nemen aan het buitenland. Zo zijn er in Parijs alleen al 750 openbare toiletten. Ook in landen als Spanje en Portugal hebben de meeste supermarkten toiletten voor de ingang. Ingrid Rep: “In Nederland lijken we te denken: Als je naar de wc moet, dan ga je maar naar huis. Die denkrichting moet nu maar eens stoppen.”
Nare ervaring
De 90-jarige Salvatore is tegen wil en dank ervaringsdeskundige. In de plaatselijke super mocht hij geen gebruik van het (openbare) toilet. Met als gevolg, de rit naar huis was net iets te lang, een natte broek. Boos, teleurgesteld en vol schaamte deed hij zijn verhaal in het Magazine van KBO-PCOB, in de hoop dat er iets mee gedaan wordt. Ingrid Rep: ”Deze pijnlijke en nare gebeurtenis had niet hoeven plaatsvinden. Voor Salvatore, en al die andere mensen die voor een dichte wc-deur komen te staan, vraagt KBO-PCOB het volgende: laat het een vanzelfsprekendheid zijn dat winkels, supermarkten en cafés hun toilet openstellen. Dit gaat niet alleen over senioren, maar ook over kinderen, zwangere vrouwen, mensen met darmaandoeningen, of iemand die gewoon heel erg nodig moet. Laten bedrijven zich meer bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Lees het verhaal van de 90-jarige Salvatore in het Magazine van KBO-PCOB
Toiletalliantie
KBO-PCOB zet zich al langere tijd in voor meer openbare toiletten. In de Toiletalliantie, een samenwerking met onder meer de Maag Lever Darm Stichting, wordt op dit moment de campagne ‘Iedere WC telt’ gevoerd. Volgens cijfers van de Toiletalliantie zijn er in Nederland zo’n 3,5 miljoen mensen met darm- of blaasproblemen. Dat is één op de vijf Nederlanders.
KBO-PCOB
KBO-PCOB is de grootste seniorenorganisatie van Nederland met een sterk netwerk van lokale afdelingen. Met senioren die betrokken en van betekenis zijn voor elkaar en voor de samenleving.
* In dit artikel wordt verwezen naar de Toiletpas. Alleen leden van de vereniging Crohn & Colitis NL krijgen een toiletpas (op naam). Deze is dus niet zomaar aan te vragen.
Lees meer nieuws
Meest toiletvriendelijke gemeenten 2024
Elk jaar presenteren we in samenwerking met HogeNood een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente West Maas en Waal op nummer 1. Helaas zijn er nog te veel gemeenten zonder of met weinig openbare toiletten. Ons werk zit er dus nog niet op. Bekijk hieronder de gehele ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van 2024.19 november 2024
Rolstoeltoegankelijk toilet in Wassenaar
Ida Spelt, voorzitter van Stichting Gehandicapten Wassenaar, vertelt over haar inzet voor de eerste rolstoeltoegankelijke openbare wc in Wassenaar. Samen met de Wassenaarse Toiletalliantie zorgde ze voor de plaatsing van het toilet bij de Wassenaarse Slag, dat inmiddels al meer dan 5.000 keer is gebruikt. Dankzij deze succesvolle samenwerking worden er in 2025 nog twee extra toegankelijke toiletten geplaatst.11 november 2024
Positieve ervaringen bij gebruikers én eigenaren van natuurtoiletten in Vught en op Texel
De natuurtoiletten in Vught en Texel, opgezet door de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten, worden positief ontvangen door bezoekers en natuurbeheerders. De voorzieningen, die zonder water of elektriciteit werken, worden steeds normaler in het gebruik, en andere gemeenten tonen interesse om deze duurzame toiletten in hun eigen natuurgebieden te plaatsen31 oktober 2024