Iedere wc telt

Het gebrek aan goede toegankelijke toiletvoorzieningen in Nederland zorgt voor angst bij patiënten (met bijvoorbeeld spijsverteringsklachten, stoma, incontinentie, etc.) voor gênante situaties en spanning om op pad te gaan. Met soms zelfs eenzaamheid tot gevolg. Maar uiteindelijk heeft iedere Nederlander af en toe een toilet nodig.

Meer toiletten zorgen voor meer bewegingsvrijheid en minder eenzaamheid voor iedereen. Mensen met een spijsverteringsziekte, blaaspatiënten, ouderen, vrouwen en kinderen moeten vaker dan gemiddeld naar het toilet.

Een kwart van de mensen met een spijsverteringsziekte blijft regelmatig thuis uit angst om geen toilet te vinden. Van alle toiletten is slechts één op de drie toegankelijk voor gehandicapten, voor hen is op stap gaan dus nog lastiger.

Al met al heeft iedere Nederlander behoefte aan meer openbare toiletten; we hebben immers allemaal wel eens hoge nood. Of je nu patiënt bent of niet. Zo zorgen meer toiletten voor een écht gastvrije stad, dorp of natuurgebied. En zal de overlast door wildplassen en –poepen drastisch verminderen.

Missie

Onze droom: over vijf jaar is het aantal Nederlanders dat soms tot regelmatig thuisblijft vanwege het gebrek aan toiletten gehalveerd, omdat er voldoende toiletten zijn. De toiletalliantie strijdt met #iederewctelt naar een inclusief en toegankelijk Nederland. Meer toiletten betekent: minder eenzaamheid en sociaal isolement, meer zelfredzaamheid, minder zorgkosten (preventie). Maar ook meer gastvrijheid, een aantrekkelijker (binnen)stad en mensen die langer in een verblijfsgebied blijven hangen. Dit biedt ook economische kansen: hoe langer mensen blijven, hoe meer geld ze uitgeven. Zo realiseren we daadwerkelijk maatschappelijke impact, een win-winsituatie. Over vijf jaar staan in Nederland voldoende toiletten om het aantal toiletthuisblijvers te halveren. De MLDS is als initiator, organisator en financier tevens woordvoerder van de alliantie. We zoeken hier per mediamoment naar een koppeling met de alliantiepartners, gebaseerd op thema en achterban.

Nederland loopt achter

In het buitenland is het allang de normaalste zaak van de wereld. In Frankrijk staan in het kleinste dorp openbare toiletten, in Nieuw-Zeeland, Japan, Singapore en de VS is er zelfs wetgeving die overheden verplicht voor voldoende toiletten te zorgen. Nederland loopt dus achter. In Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Duitsland is toiletbeleid bij de lokale overheden de normaalste zaak van de wereld. En ook in natuurgebieden is het in het buitenland veel beter geregeld. Lees meer in onze whitepaper.

Daarom: onze normen

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de mensen met een spijsverteringsziekte aangeeft maximaal vijf minuten te hebben om een toilet te bereiken bij hoge nood. Daarop, en op de ervaringen in het buitenland, baseren wij onze normen:

  • Binnen de bebouwde kom: om de 500 meter een openbaar of opengesteld toilet op locaties waar meer dan 2.000 voetgangers per dag komen én in verblijfsgebieden als parken en recreatieterreinen.
  • Buiten de bebouwde kom: om de 25 km langs fietsroutes, om de 5 km langs wandelroutes én op elke parkeerplaats/Toeristisch Overstappunt (TOP) een openbaar of opengesteld toilet.

Heb je vragen?

Neem eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons en mail naar info@toiletalliantie.nl. Werk je voor de media? Stuur dan ook een mail naar info@toiletalliantie.nl of bel naar 033-7523553.

Meer toiletten in Nederland. Help ook mee!

Met de Toiletalliantie strijden we voor meer openbare toiletten in Nederland. Zodat iedereen weer de deur uit kan, zonder angst voor gênante situaties. Strijd jij ook mee?

ja, ik help mee
ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer