‘Een toilet is een eerste levensbehoefte’

27 mei 2020

De afgelopen maand vliegt het onderwerp openbare toiletten je om de oren en dat is niets voor niets. Een op de vier mensen heeft buik- en blaasproblemen. Een derde van hen komt niet of minder buiten uit angst niet op tijd een beschikbaar toilet te vinden.

Er zijn al te weinig openbare toiletten, maar door de coronacrisis is dit probleem nog groter. Op 1 juni opent de horeca haar deuren, maar ook dan is het probleem niet opgelost. Er mogen slechts 30 man aanwezig zijn in een horecazaak. Zit alles vol? Dan mag je ook niet naar het toilet.

De Toiletalliantie maakt zich sterk voor die probleem. Gelukkig hebben we in mei al veel mediaandacht gehad voor dit probleem:

  • Noordhollands Dagblad van 14 mei (zie ook bijgevoegd) – Tekort aan toiletten is ‘mensonterend’
  • Omroep Gelderland op 18 mei – Gebrek aan openbare toiletten probleem in coronatijd
  • NOS Radio 1 (en vervolgens Radio 2 en 3FM) op 19 mei – Nu is de tijd om te investeren in zelfreinigende toiletten (luister terug tussen 7:00 en 8:00 vanaf 23:30)
  • EditieNL van 20 mei – Tekort aan openbare toiletten: ‘Wordt erger na 1 juni’
  • Pfizer, IBD, Online artikel – ‘Een toilet is een eerste levensbehoefte’

Helaas is het probleem nog niet opgelost. Wij als Toiletalliantie willen gemeenten dan ook verzoeken hier actie op te ondernemen

Voor de komende tijd zien we deze vier maatregelen door gemeenten en toileteigenaren genomen worden:

  • Wijs toiletgebruikers op bovenstaande hygiënemaatregelen met duidelijke posters en pictogrammen (handen wassen, toilet doorspoelen met klep omlaag). Het is verbazingwekkend hoeveel mensen in dit onderzoek van Gallup zeiden dat ze niet hun handen wassen na het toiletgebruik.
  • Plaats mobiele toiletunits: doe als de gemeente Alkmaar. Die zet toiletwagens in de winkelstraten en bij terrassen die een schoonmaker na elk toiletbezoek schoonmaakt. Of verwijs mensen met hoge nood naar gemeentelijke panden waar schoonmakers de opengestelde toiletten regelmatig schoonmaken.
  • Investeer in zelfreinigende openbare toiletten: de enige toiletten die na elk toiletbezoek automatisch gereinigd worden en waarin alles met sensoren werkt zodat je niets hoeft aan te raken. Rotterdam heeft ze al, net als Breda en Doesburg. Doordat ze zelfreinigend zijn kon Rotterdam ze in het centrum ook openhouden tijdens het hoogtepunt van de pandemie.
  • Plaats een droogtoilet als er geen riolering in de buurt ligt. Het voordeel hiervan is dat er geen water aan te pas komt, zodat zich ook geen aerosolen kunnen verspreiden bij het doortrekken. Plaats dan wel een desinfecterend middel zodat mensen hun handen kunnen ontsmetten, en maak het toilet regelmatig schoon.

ANBI logo CBF logo Privacy Waarborg logo ANBI/RSIN nr: 007247849
Doneer